Brandmelders
Brandmelders komen in verschillende gedaantes. Iedereen is bekend met rookmelders maar wist u dat er ook hittemelders en gasmelders bestaan? Om te beslissen welk soort brandmelder voor u de beste keuze is, is het praktisch om elk type melder kort te bespreken:
De rookmelder
Rookmelders mogen in feite in geen enkel huis ontbreken. Het is de absolute basis voor brandbeveiliging en voor de prijs hoeft u het niet te laten. Een rookmelder werkt met een optische sensor die een klein lichtstraaltje reflecteert. Als de lichtstraal wordt onderbroken door rookdeeltjes (maar ook door stoomdeeltjes!) en daardoor niet meer ononderbroken op de sensor komt, zal de rookmelder een alarm geven. Met (draadloos) koppelbare rookmelders kunt u een zeer veilig gesloten signaleringssysteem in uw woning aanleggen. Deze melders zijn met elkaar verbonden via een hoogfrequent radiosignaal. Als één van de rookmelders alarm slaat, zal via dit radiosignaal contact worden gemaakt met de andere melders in het netwerk. Alle aangesloten melders geven dan tegelijkertijd een alarm af, zodat iedereen in huis zeer tijdig gewaarschuwd wordt bij brand. Er zijn plekken in huis waar rookmelders niet handig zijn. Plekken waar veel gerookt wordt, bijvoorbeeld, of plekken waar veel stoomontwikkeling is. Hiervoor is een hittemelder de aangewezen manier van beveiliging.
De hittemelder
Hittemelders geven een alarm af wanneer de omgevingstemperatuur boven een bepaalde waarde uitkomt. Meestal is dit zo rond de 60 graden Celsius. Hittemelders worden veel toegepast in keukens en andere plaatsen waar veel rook of stoomontwikkeling voorkomt. Rookmelders zouden op deze plaatsen immers te vaak vals alarm geven. Met een hittemelder beschikt u dus over een prima middel om ook uw keuken brandveilig te maken. In ons assortiment vindt u eveneens hittelmelders die draadloos te koppelen zijn aan rookmelders uit dezelfde serie, waardoor bij een brand in de keuken toch zeer snel iedereen in huis wordt gewaarschuwd. Uiteraard zijn onze hittemelders zeer geschikt om de brandveiligheid van horecakeukens te vergroten.
De koolmonoxidemelder of CO-melder
Deze melders zijn in wezen geen brandmelders maar toch van levensbelang. Een koolmonoxidemelder detecteert te hoge concentraties koolmonoxide in de omgevingslucht door middel van een elektro-chemische sensor. Koolmonoxide, of CO, is een levensgevaarlijk, geur- en kleurloos gas dat zeer dodelijk kan zijn als het niet tijdig wordt gedetecteerd. In ruimtes waar een gaskachel, geiser of gasboiler hangt mag een koolmonoxidemelder gewoon niet ontbreken. Ook als u regelmatig een open haard stookt zou een koolmonoxidemelder aan te bevelen zijn. In het bloed hecht CO zich aan hemoglobine in rode bloedcellen, waarbij het zuurstof verdringt. Het vermogen van koolstofmonoxide om zich vast te hechten op dit eiwit is circa 240 keer zo groot als dat van zuurstof. Dat betekent dat zelfs bij een geringe concentratie van koolstofmonoxide in de lucht relatief veel koolstofmonoxide in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.
De gasmelder
Gasmelders geven alarm wanneer de concentraties methaan, butaan of propaan in de omgevingslucht te hoog zijn en er ontploffings- en vergiftigingsgevaar kan ontstaan. (In ons assortiment vindt u overigens ook een combimelder, die zowel de concentraties methaan, butaan en propaan als koolmonoxide detecteert. Ideaal voor op de boot of op de caravan.) Gasmelders behoren tot de standaarduitrusting wanneer u bijvoorbeeld een grote verbouwing of renovatie in de planning hebt. In de caravan of op de boot mag een gasmelder eigenlijk niet ontbreken.
Brandblussers
De ene brandblusser is de andere niet. Daarom is het van groot belang bij aanschaf van een brandblusapparaat vooraf te bepalen waarvoor u de blusser wilt gaan gebruiken. In de eerste plaats is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende types branden. In de brandbeveiliging worden verschillende brandklasses onderscheiden. De A, B, C, D en F branden.
Brandklasse A
A branden zijn de zogenaamde vaste stof branden, denk hierbij aan hout, papier, textiel maar ook plastic. Ook meubelbranden zijn A branden.
Brandklasse B
Branden in deze klasse worden ook wel vloeistofbranden genoemd. Het gaat hier dan vooral om olie- en benzinebranden maar ook spiritus en alcohol zijn vloeistoffen die in deze klasse vallen.
Brandklasse C
De branden in klasse C zijn gasbranden. Denkt u hierbij aan aardgas, propaan, butaan en LPG.
Brandklasse D
D branden zijn metaalbranden. Dit klinkt misschien raar maar metalen als magnesium en aluminium zijn zeer brandbaar. Ook ijzeroxide poeder (ofwel het huis-tuin-en-keuken roest) is een zeer brandbaar metaal.
Brandklasse F
Deze klasse heeft betrekking op vetbranden. Vooral op branden van frituurvet. Voor uw friteuse in de keuken is overigens een blusdeken een afdoende blusmiddel bij dit type branden.
Ieder type brandblusser heeft zijn eigen specifieke blus-eigenschappen en daarmee dus ook zijn beperkingen. We onderscheiden de volgende types brandblussers:
De schuimblusser
Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van A en B branden. Een schuimblusser is gevuld met water met een als toevoeging een schuimvormend middel. Doordat de brandblusser onder druk staat, wordt tijdens het blussen een schuimlaag gevormd op de brandende stof die de zuurstof wegneemt. Door een speciale spuitmond, ook wel nozzle genoemd, wordt er lucht toegevoegd aan het mengsel. Hierdoor is er nooit rechtstreeks contact tussen de brandhaard en het brandblusapparaat waardoor ook elektrisch geladen brandhaarden (tot ca. 1000 Volt) zonder risico geblust kunnen worden. Een schuimblusser levert relatief weinig gevolgschade op omdat het hoofdbestanddeel van het blusmiddel water is.
De poederblusser
Een poederblusser heeft als blusmiddel een speciaal poeder en is verkrijgbaar in twee verschillende types: De BC-blusser en de ABC-blusser. De BC-blusser bevat een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat, terwijl het poeder in een ABC-blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Bij dit laatste type moet worden opgepast voor contact met de huid, omdat de ammoniumverbindingen naar de darmen 'trekken' en ernstige diarree kunnen veroorzaken. Poederblussers hebben een zeer hoog blussend vermogen maar veroorzaken door het zeer fijne stof nogal wat gevolgschade. Bovendien moet het achtergebleven poeder met een industriële stofzuiger worden verwijderd. In ruimtes waar veel (kostbare) elektronische apparatuur staat, is het blussen met een poederblusser niet aan te raden.
De CO2-blusser
Het blusmiddel in deze blusser is een kooldioxide-sneeuw en is geschikt voor het blussen van branden in C-klasse. Ook voor het blussen van elektronische apparatuur is de koolzuurblusser zeer geschikt, omdat hij weinig tot geen blusschade veroorzaakt. Een CO2-blusser werkt door de zuurstof die nodig is voor een brand te verdringen met kooldioxide. Omdat de vloeibare CO2 onder zeer hoge druk uit de spuitmond komt, wordt deze zeer koud (tot -80 graden) en heeft een koelend effect op de brandhaard. Om te voorkomen dat u gevaar loopt door deze extreme koude, zijn dit types blussers voorzien van een speciale spuitmond en moet het apparaat te allen tijde aan het speciale handvat worden vastgehouden.
Blusdekens
De kracht van de eenvoud. Blusdekens zijn bij uitstek geschikt voor het blussen van kleine brandjes in en om het huis. Door een blusdeken over de brand te gooien, zal de zuurstof worden weggenomen en het vuur doven. De meeste blusdekens zijn gemaakt van glasvezel en zijn dus onbrandbaar. Voor het blussen van de zogenaamde vlam-in-de-pan zijn blusdekens de eerste keus en ook voor het blussen van kleding die heeft vlam gevat is een brandblusdeken zeer geschikt. Vanwege de brede toepasbaarheid en hoge effectiviteit mag een blusdeken in geen enkel huishouden ontbreken.
Brandladders en noodverlichting
Na het uitbreken van een brand is een evacuatieplan een vereiste. Om ervoor te zorgen dat iedereen het pand veilig en zonder het uitbreken van paniek kan verlaten, is in veel gevallen de aanschaf van een brandladder het overwegen waard. De brandladders in ons assortiment worden eenvoudig om een raamkozijn bevestigd, zodat ook de aanwezigen op de eerste verdieping veilig hun weg naar buiten kunnen vinden. Voor onze zakelijke klanten is het aan te bevelen om de vluchtroutes duidelijk aan te geven met noodverlichting, al dan niet voorzien van pictogrammen.