- brandbeveiliging-expert.be
- Brandblussers
Brandblussers
Welke brandblusser moet ik kiezen?
Iedereen is bekend met de rode cilinders en weet zonder nadenken dat het hier meestal om brandblusapparaten gaat. Wat niet iedereen weet, is dat niet iedere brandblusser geschikt is voor elk type brand.Er zijn verschillende types blusmiddelen, die elk hun specifieke toepassing hebben. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende types brandblusapparaten.
Getoonde producten: 1 - 0 van 0
Geen resultaten gevonden
Er zijn geen producten gevonden voor de huidige selectie.
Meer weten? Lees dan even verder
Rijkstypekeur: keurmerk voor blustoestellen
Het Rijkstypekeur is een keurmerk voor blustoestellen. Ieder blustoestel dat op de Nederlandse markt gebracht wordt, moet een rijkstypekeurnummer hebben. Op die manier weet u dat de brandblusser is getest en goedgekeurd. De brandblussers met een Rijkstypekeur voldoen aan de eisen, die op Europees niveau aan blustoestellen zijn gesteld. In het keurmerk Rijkstypekeur is de norm NEN-EN 3 geïmplementeerd. In deze norm zijn de eigenschappen, prestatie-eisen en beproevingsmethoden voor draagbare blustoestellen vastgesteld.
Het herkenbare etiket van Rijkstypekeur
Op alle blustoestellen die zijn goedgekeurd, staat een etiket met een ellips. Daarin staat het Rijkstypekeur. In de binnenste ellips wordt het rangnummer vermeld. In de buitenste ellips staan de volgende zaken vermeld:
- Bovenaan: de laatste twee cijfers van het jaartal en de maand van afgifte van het bewijs van typekeuring in twee cijfers (bijvoorbeeld: 15-04 => jaar 2015, maand april)
- Links: de B van 'Besluit draagbare blustoestellen'
- Rechts: het jaartal van het 'Besluit draagbare blustoestellen'
- Onderaan: de letters BZ van 'Binnenlandse Zaken'
Poederblussers:
De poederblusser is misschien wel de meest gebruikte brandblusser, omdat hij zonder enige terughoudendheid te werk gaat. Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden en ze beschikken over de volgende eigenschappen:
- Geschikt voor bijna alle voorkomende branden
- Niet vorstgevoelig
- Niet elektrisch geleidend
- Veroorzaken vaak aanzienlijke gevolgschade
Schuimblussers:
Het grote voordeel van een schuimblusser boven een poederblus-apparaat is het feit dat een schuimblusser aanzienlijk minder gevolgschade veroorzaakt. Dit maakt een schuimblusser dan ook geschikter voor omgevingen waar veel kostbare elektrische apparatuur staat.
- Geschikt voor A en B branden
- Tot ca. 1000 Volt weinig elektriciteit geleidend
- Blusduur is vrij lang
- Levert weinig gevolgschade en is daarom zeer geschikt voor in huis of op kantoor
CO2-blussers:
Koolzuurblussers, zoals CO2-blussers ook wel genoemd worden, zijn zeer geschikt voor het blussen van delicate en gevoelige apparatuur. Daarom vindt CO2-blussers bijvoorbeeld in serverruimtes of regiekamers. De CO2-blussers veroorzaakt weinig tot geen gevolgschade bij het blussen. Samenvattend geldt voor de koolzuurblusser:
- Geschikt voor type B branden
- Bij uitstek geschikt voor blussen van elektrisch geladen vaste stoffen
- Geeft weinig tot geen gevolgschade
De verschillende brandtypes:
Bij aankoop van een brandblusser is het belangrijk om onderscheid te maken voor welk type brand het blusapparaat geschikt moet zijn. Iedere brand is anders en het type brand wordt bepaald aan de hand van de stof die brandt. We onderscheiden 5 types:
A branden
Vaste stofbranden, zoals van hout, papier en kunststof
B branden
Vloeistofbranden, zoals benzine of olie
C branden
Gasbranden, zoals methaan, butagas en propaangas
D branden
Metaalbranden, zoals magnesium of aluminium
F branden
Vetbranden, denk hierbij aan frituurvet.